S-prijzen 2018

De jury heeft de schoonschrijf-, spektakel- en schoonheidsprijzen geselecteerd:


Spektakelprijs jeugd:

Er was dit jaar veel spektakel. Er werden stukken weggegeven en weer terug ontvangen. Een partij uit de vierde ronde viel erg op. De witspeler begon zijn spektakel op de 20ste zet met een sterke pionzet d5-d6. De zwarte veste werd hierdoor gesloopt. Op zet 27 werd met een kleine combinatie een stuk gewonnen. Op zet 29 kwam wit met het fraaie Pg6. Dit was niet de enige manier om te winnen, maar deze zet zorgde even later voor een fraai mat op zet 31 met Df8. 
De spektakelprijs gaat naar Joshua Ekker voor zijn partij uit de vierde ronde tegen Jule Cordes.

Schoonheidsprijs jeugd:

In een Kalasjnikov variant bracht zwart een positioneel pionoffer in de stijl van Evgeni Svesjnikov. Het resultaat was een klassieke drukstelling, die de zwartspeler voortreffelijk behandelde. De partij was beslist toen, na het winnen van een kwaliteit, deze werd terug geofferd voor een geometrisch sluitende combinatie. De jury vond het slot op de 26e zet een volmaakt einde van de positionele druk. 
De schoonheidsprijs gaat naar Dylan Achuthan voor zijn partij uit de derde ronde tegen Shrey Jaitly. 

Spektakelprijs meiden:
Door een paard offer op f7 werd de zwarte koning het centrum ingeduwd. De wit speler wist haar initiatief de hele partij vol te houden. Totdat ze pardoes haar tegenstander een gratis dame cadeau deed. Ondanks de partij hierdoor verloren ging, is de jury van mening dat dit een waar spektakel was. Ondanks het verlies was de wit speler de morele winnaar en verdient daarom de spektakelprijs. 
De spektakelprijs gaat naar Jet de Zoeten voor haar partij in de vijfde ronde tegen Annabel Vleming.

Schoonheidsprijs meiden: 
Na een gelijk opgaande partij kwam een stelling op het bord waarbij de dame met zwart haar dame offerde op g2. Ze had hierbij goed gezien dat het materiaal met rente terug zou komen. Een correct dame offer kon de jury niet voorbij laten gaan.
De schoonheidsprijs gaat naar Manasvita Basa voor haar partij uit de vierde tegen Elysia Feng.

Schoonschrijfprijs jeugd en meisjes
De schoonschrijvers vallen op door het niet maken van schrijffouten en hun lichte handschrift. We zijn in alle notaties van de beide prijswinnaars nauwelijks geknoei tegen gekomen. Bij de meisjes was dat Aadhya Agarwal en bij de jeugd Valentijn van Warmerdam. Bravo! 
 

Plaats een reactie